Thursday, February 3, 2011

Home » » Tips Hadapi Peperiksaan.

Tips Hadapi Peperiksaan.

Sebelum Hari Peperiksaan.

~ Study sekurang-kurangnya 4-5 jam sehari.
~ Study 2 bulan awal.
~ Tidur awal, jangan tidur lambat. *
~ Selesai sembahyang berdoa. *
~ Rajin tolong ibu bapa dan keluarga.
~ Siapkan alatan peperiksaan sehari sebelum peperiksaan. *

Hari Peperiksaan 

~ Bangun pukul 5.30 pg dan baca nota sekejap. *
~ Sebelum pergi sekolah minta ibu bapa dan family
doakan kau orang. *
~ Jangan tinggalkan sarapan pagi. *
~ Cek semua barang sebelum hadir ke sekolah. *
~ Masuk dewan dengan kaki kanan. *

Semasa Berada di Dalam Dewan Peperiksaan.

~ Jangan berborak-borak. (kdg2 je aku buat)
~ Duduk ditempat diam-diam sambil membaca doa. (kdg2 buat)
~ Dalam pada masa yang sama, ingat balik benda yang dibaca. (kdg2 buat)
~ Jangan sesekali duduk relax bila kertas telah habis jawab. *
~ Cek semula kertas tersebut sehingga masa tamat. *

Selepas Keluar Dewan.

~ Jangan membincang jawapan. (sekali je buat)
~ Buat persediaan untuk kertas yang seterusnya. *
~ Jangan fikirkan perkara yang lain. *


Selepas Tamat Hari Peperiksaan.

~ Selesai sembahyang sentiasa berdoa agar dapat
pemeriksa kertas examination yang baik. *
~ relaxkan diri dan enjoy! *

* - Aku sentiasa buat.

Sebelum terlupa, elakkan makan kepala ikan dan benda-benda lain yang tak elok untuk otak. Elakkan makan maggi. Kalau nak makan maggi, lepas habis exam, lantaklah maggi tu banyak-banyak. Macam aku. Jangan doakan yang tak baik. Contohnya, supaya kawan tak dapat straight A. Semasa berdoa aku selalu doakan agar semua kawan-kawan, musuh-musuh dan saudara mara aku dapat straight A.

Kita kena ingat, what goes around, comes around! Life is a roller coaster!

Itu je.. Harap boleh tolong kau orang..

7 comments:

Winnie Bunny said...

bagus betul tips ni thanks ea clara saya pun nak buat cam ni..hehehhe

Miecyber said...

Tips yang bagus..thanks..

Hotel burung

Mohd Ridhuan said...

all the best..
tips yang berguna...
tapi selalu stdy last minit..

Clara said...

@Winnie Bunny

trimass... buatlah..

=D

Clara said...

@Miecyber

thanx!

Clara said...

@Mohd Ridhuan

smelah.. sllu study smggu awal.. kdg2 4 hari awal..

btw

thanx!

wandy said...

Tips yang bagus..thanks..